Hoe het begon

Al vanaf mijn veertiende droom ik ervan mijn eigen boeken in de kast te hebben staan. Liefst in leer gebonden met ruwgesneden dikke pagina’s. Mijn vader was gek van science fiction en ik ben daardoor nog steeds groot liefhebber van de oude verhalen van Isaac Asimov. In mijn puberteit bewonderde ik schrijver-avonturiers als Graham Green en Ernest Hemingway. Nog altijd is een uitspraak van Hemingway mijn levensmotto: registreer genadeloos, oordeel mild.

Zes jaar lang was ik redacteur/verslaggever bij dagblad Cobouw. Daar leerde ik typen zonder spelfouten en vertellen zonder rompslomp. Ik combineerde die baan met het schrijven van cabaretprogramma’s, liedjes en afleveringen voor tv-comedy’s, zoals ‘Laat maar zitten’ en ‘Oppassen’ en sketches voor Het Klokhuis en Kopspijkers.

Mijn solovoorstelling ‘1 kale vlakte’ verscheen in boekvorm bij De Boekerij. Deze is niet meer verkrijgbaar, maar tweedehands slingert het nog ergens op het internet.

Naar de haaien

Paul Sebes, gevierd en gevreesd literair agent, vond op een gegeven moment dat het tijd werd voor een boek over mijn tv-avonturen. Dat werd ‘Naar de haaien’ waarin ik vertel hoe ik programma’s als ‘De 8 plagen van Rob Kamphues’ en ‘Kamphues maakt vrienden’ overleefde. Thomas Rap gaf het uit, er werden duizenden exemplaren verkocht, er kwam een pocketeditie, maar ook die is inmiddels niet meer te krijgen. Er verscheen ook een laaggeletterde versie, die is hier gratis te downloaden.

Download boek “Naar de haaien”

Inhaalrace

Rond mijn vijftigste deed ik een ijdele poging om alsnog formule-1-coureur te worden. Ik lag in echtscheiding, zat in de midlifecrisis, je kent het wel. Dankzij SEAT Nederland mocht ik met de gebroeders Coronel een jaar lang alle circuits van Europa afreizen als adspirant-beroepscoureur. Ik zag een hoop vangrails en nachtclubs van te dichtbij en schreef daarover ‘Inhaalrace’. De KRO vond mijn crisis zo geestig dat ze er een tv-serie van maakte getiteld ‘Kamphues over de kop’ en een paar jaar later vatte ik het zelf nog maar eens samen in een theatermonoloog ‘Sterke verhalen’. Collega-cabaretier Erik van Muiswinkel vatte het als volgt samen: ‘Nog nooit heeft iemand zoveel munt geslagen uit zijn eigen ellende.’

Hoor je me

Daarna werd het tijd voor mijn eerste roman. Ik las een artikel over een Belgische man die twintig jaar in coma lag, bijkwam en alles bleek te hebben gehoord wat er aan zijn bed gezegd was. Mijn god, dacht ik, wat zullen ze over mij zeggen als ik in coma raak. Dat werd ‘Hoor je me’, een reeks monologen en gesprekken van familieleden aan het bed van een comapatiënt. Grappig, zwartgallig, spannend en soms intens treurig. Vriend en uitgever Paul Brandt besloot het uit te geven en daar ben ik nog steeds heel trots op. Ook op de positieve kritieken. Zo vond vriend en schrijver Bart Chabot de dialogen messscherp en vergeleken sommige critici de stijl met Herman Koch. Als je wilt weten wat lezers ervan vonden, er staan een heleboel (mooie) reviews op bol.com. Je kunt er het boek ook bestellen, dan heb je ‘m morgen binnen.

Boek bestellen “Hoor je me”

De walvishoeder

Inmiddels is mijn tweede roman ‘De walvishoeder’ af. Ook daar was een krantenartikeltje het begin van het verhaal, maar als ik zeg wat daar instaat verklap ik het einde van het boek. Ik kan wel vertellen waar het begin over gaat. Een journaliste, Mayke, ontdekt een aantal aangespoelde walvissen op een strand in Noord-Holland en ontmoet ter plekke een man van buitenlandse komaf die de dieren probeert te redden. Hij blijkt een vluchteling uit Jemen, Samir. Ze worden verliefd, tot Mayke ontdekt dat het verhaal dat hij over zijn verleden vertelt niet klopt. De vraag is wat ze doet; luistert ze naar haar intuïtie die zegt dat iemand die walvissen redt geen slecht mens kan zijn, of luistert ze naar het stemmetje in haar hoofd dat zegt dat waar rook is ook vuur is. Het boek gaat over vertrouwen, over worstelen met je idealen en vooral over echte liefde.

Ik heb 3 jaar al mijn vrije tijd in het boek gestopt dus ik hoop van ganser harte dat heel veel mensen het gaan lezen en veel mensen er door geraakt worden. De eerste reacties zijn mooi: Bart Chabot vindt het overtuigend op alle fronten en letterkundige Wim Daniëls zegt dat het een roman is ‘die ertoe doet.’ Daar doe ik het voor! Aart van Eldik van radio Noord-Holland interviewde me erover, die link vind je hier. Ook was ik een uur te gast in mijn lievelingsradioprogramma ‘Nooit meer slapen’ van Pieter van der Wielen. Het gesprek is hier terug te luisteren.

Het boek is hier te bestellen, maar natuurlijk ook verkrijgbaar bij je eigen echte boekhandel.

Boek bestellen “De walvishoeder”

Droom op wielen

Vaak vroegen mensen mij waarom ik niet meer over autosport schrijf. Het heeft even geduurd maar hier is hij dan: ‘droom op wielen’, een soort autobiografie, maar dan in de letterlijke zin van het woord: een boek vol verhalen over wat ik allemaal in en om auto’s en op en rond circuits heb meegemaakt.
Je kunt erin lezen hoe ik met Doornbos ging stappen in Monaco en dronken werd met Jacques Villeneuve , wat voor streken de broertjes Coronel allemaal met me uithaalden toen ik een jaar met ze door Europa trok als coureur in de Seat Leon Eurocup en hoe ik als jongetje van zestien nog met autootjes speelde waardoor geen meisje met me wilde slowdancen.
‘Droom op wielen’ is het verhaal van een jongetje dat hartstochtelijk droomde van een carrière in de autosport, er alles aan deed om in een formule-1-auto te belanden maar tot zijn zestigste moest wachten voor zijn droom werkelijkheid werd. Waarmee maar weer het bewijs is geleverd dat je nooit moet stoppen met dromen.
Om je lekker te maken vind je hier wat foto’s en citaten uit het boek
Daar kun je het boek ook bestellen. Dankzij een samenwerking met boekhandel Stumpel krijg je hem dan gesigneerd en wel in de bus.
Veel leesplezier.
Lees meer

En nu?

Hoe nu verder? Komen er meer boeken over autosport? Vast wel, maar ik maak niet genoeg mee om er elk jaar een boekje uit te poepen dus even geduld. Ik beleef veel plezier aan het schrijven van stukken voor het geweldige tijdschrift ‘Volgas magazine’. Die zullen ongetwijfeld gebundeld worden te zijnertijd. Intussen schrijf ik vrolijk verder aan allerlei ideetjes waarover ik nu nog niks verklap!